Blog
„A fenntarthatóság nagyon nagy szó! Azt jelenti, hogy felelősen gazdálkodunk, és mellőzünk mindent, ami a jövő generációit bajba hozná, vagy oda vezetne, hogy hiányt szenvednek valamiből.” . - Antje Krause (német kertészmérnök, az Energiatakarékos kertészkedés című könyv szerzője)
Az ENSZ június 5-ét 1972-ben környezetvédelem világnapjává nyilvánította. Céljuk, hogy ezen a napon ráirányítsák a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.
A gyermekek minden nap örömet és boldogságot hoznak az életünkbe, és rendszeresen a kedvükben járunk, de május utolsó vasárnapján különös figyelmet szentelünk ennek. Nyakunkon a gyereknap, a tavaszi időjárásban pedig mi sem lehetne kézenfekvőbb, mint egy közös gyereknapi program szervezése?
A természet közelsége, a mozgás és az együtt töltött idő sosem rossz ötlet és ilyenkor nem árt, ha vannak a tarsolyunkban családi program ötletek. Választhatunk rendhagyó eseményeket, mint egy koncert, arcfestés, ugrálóvár, de néha a kevesebb több elvén egyszerű, szórakoztató és költséghatékony megoldásra vágynak a szülők, nem igaz?
Amikor valahol a szemetesbe kerül egy szikkadt szendvics, egy fonnyadt alma, vagy a hétvégi ebéd maradéka, ritkán gondoljuk végig, hogy ez az egyszerű mozdulat mekkora kárt okoz hosszútávon a bolygónak. A Föld sosem volt ennyire kitéve a túlfogyasztásnak és a pazarlásnak, pedig tudatos a fenntarthatóság követésével változtathatnánk rajta. Cikkünkben 4 olyan tippet hoztunk a bolygó védelméért, melyeket Te is könnyedén beépíthetsz a napi rutinodba.
Készen állsz? Mutatjuk, hogyan legyen fenntarthatóbb a háztartásod!
Az előző cikkben olvashattatok a növényi alapú étrend előnyeiről és arról, hogy milyen vitaminok/ásványi anyagok bevitelét fontos monitorozni annak érdekében, hogy egészségesek maradjatok. Ebben a cikkben további ásványi anyagok és vitaminok kapcsolatát boncolgatjuk a vegán étrenddel kapcsolatban.
Továbbá olvashattok arról is, hogy milyen egészségügyi vonatkozásai lehetnek a megfelelően felépített vegetáriánus és vegán étrendeknek.
Az év végéhez közeledve szeretünk visszagondolni, mi is történt velünk az elmúlt 12 hónapban. Milyen célokat sikerült elérni, miket viszünk át a következő évre, milyen váratlan helyzetekkel kellett szembenéznünk, hogyan oldottuk meg őket, miben fejlődtünk és milyen új ötleteink lettek...
Nincs ez másképp idén sem, fogadjátok szeretettel a 2024-es POLCZ ,,naplót” és tartsatok velünk egy közös mini időutazásra! Az olvasás mellé egy finom, új POLCZ desszert fogyasztása ajánlott.
Tudjátok, hogy mindig törekszünk az újító megoldásokra és keressük, hogyan lehetünk még jobbak. Ezért is hatalmas elismerés, amikor erre a szakma is felfigyel. Nemrég került megrendezésre a Kifli.hu Beszállítói Konferencia, ahol legnagyobb meglepetésünkre Termékfejlesztési díjat nyert a POLCZ!
Még tart a kellemes meleg idő, szépen búcsúzunk a nyártól: sok napsütéssel, plusz fokokkal napközben.
Persze néha már megvillan az ősz is, hiszen a reggelek csípősebbek és a nap is korábban megy le. Hamarosan beköszönt az október és ugyan reméljük, kitart még a vénasszonyok nyara egy darabig, de biztosan megérkezik majd a hűvösebb őszi idő is, amikor legszívesebben ki sem mozdulnánk otthonról. Ahogy előző cikkünkben meséltük, támogathatjuk az évszakok közti átállást a szervezetünk számára, ha odafigyelünk az étkezésünkre, így például az ,,őszi fáradtságot” is elkerülhetjük.
Ezúttal pedig segítségül hívtuk a ,,POLCZ szakácskönyvet”, ugyanis korábbi blogbejegyzéseinkből összegyűjtöttük nektek azokat a recepteket, amikkel felmelegíthetitek és táplálhatjátok a testeteket és lelketeket a legzordabb őszi napokon is. Lesz itt minden finomság: leves, kávé és töltött ételek is!
Fahéj, szegfűszeg, kakaó…ezek hallatán talán legtöbbünknek az őszi/téli sütemény illatú kuckózások, az ünnepi időszak és az édességek ugranak be. De ahogy már megszokhattátok, alapanyag kisokosunkban mindig kiderül, hogy ez csupán a felszín! Mai ,,tudtad-e” cikkünkben pontosan ezt a 3 fűszert fogjuk górcső alá venni és lerántjuk a leplet róluk, ugyanis annyi kedvező élettani hatással rendelkeznek, hogy kár lenne csak karácsonykor fogyasztani őket!
Sokáig ábrándoztunk a szállítás körüli csomagolás mennyiségének csökkentéséről, ami ugyan évek óta szelektíven gyűjthető és/vagy komposztálható, de valljuk be, ez egy olyan extra feladat, amivel sokan nem szívesen bajlódnak. Ráadásul nálunk a raktárban is hegyekben állnak a biztonságos szállításhoz szükséges térkitöltők, dobozok…
Tudtátok, hogy a sok-sok rendeléseteknek hála évente több, mint 250.000 liter zöld pukkancsot használunk el? Emellett közel 100 kg postás gumi, több, mint 40.000 db kartondoboz és 1.500 tekercs ragasztószalag segíti a dobozok biztonságos szállítását. Óriási számok ugye?
Ha követtek minket egy ideje, akkor biztosan tudjátok, hogy az Ár-Érték Arány Egyesület már több alkalommal is beválogatta termékeinket vaktesztjeire. Az Egyesület egyik fő tevékenysége, hogy vakteszteket végez népszerű termékek körében, hogy megtalálják a kiváló ár/érték arányú élelmiszereket, majd az eredményekről tájékoztatják is a magyar vásárlókat.
Az idei évben ezúttal a Bolognai marharagunk lett az egyik első helyezett! Ezzel már négy ételünk is a dobogó első fokára állhatott különböző élelmiszer kategóriák megmérettetésein, ugyanis az előző évek során Kennivaló vegán pecsenyekrémünk, Zöldborsós csirkénk és Füstölt tarjás babragunk is bezsebelt 1-1 díjat.
Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi a nyári hőségben legtöbbször valami gyors, de mégis laktató ételre vágyunk. Ilyenkor még inkább kerüljük a nehéz ételeket és persze a konyhában töltött időt is próbáljuk minimálisra csökkenteni.
De azért az ember mégsem ehet egész nap hideg dinnyét, ezért ilyenkor is igyekszünk odafigyelni a megfelelő tápanyag bevitelre. Ez egyrészt kiegyensúlyozottá teszi a mindennapjainkat, másrészt ellátja a szervezetünket a működéséhez szükséges energiával. Például egy remek bableves tökéletes választás akár a meleg napokon is, mindjárt mondjuk is, miért!
Ha ázsiai ételt készítünk, akkor a szójaszósz nagy valószínűséggel az összetevők között lesz, hiszen ez a kínai konyha elsőszámú ételízesítője. Mondhatnánk, hogy ez a kínaiak pirospaprikája. Az utóbbi időben egy igen megosztó alapanyaggá vált: van, aki arra esküszik, hogy csodaszer és akadnak, akik inkább kitiltanák a fogyasztható élelmiszerek listájáról. Nos, mint sok mindenben, szerintünk az egyensúly és a jó alapanyag igen fontos. Máris elmondjuk, miért nem olyan félelmetes ez az alapanyag, mint amennyire rossz (lehet) a híre.
